Velikost datoteke izpisane v celici

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
mkralj123

Velikost datoteke izpisane v celici

Odgovor Napisal/-a mkralj123 »

Pozdrav

Imam par vprašanj. Pred dnevi sem urejal neko excel datoteko. Posnel sem dva majhna "makrojčka" in skopiral dve formuli tipa =A1+B1 v prvih 3000 vrstic
Ko sem shranil datoteko sem ugotovil da se mi je velikost povečala iz začetnih cca 400 KB na okoli 25 MB. Danes sem v isto začetno datoteko ponovno nasnel
oba enaka makroja, formuli pa sem skopiral samo v prvih nekaj deset vrstic, in velikost datoteke je samo malenkost narasla.
Kaj je bil vzrok za tisto prvo enormno povečanje velikosti? Skorajda ne verjamem da bi to lahko bilo kopiranje v teh 3000 vrstic
Pa še eno vprašanje. Ali obstaja način da se, v času dela z excelovo datoteko, v določeni celici izpisuje velikost datoteke, ki bi se ohranila ob morebitni shranitvi ob zaključku? Neke vrste števec velikosti.
lpm
admin
Site Admin

Re: Velikost datoteke izpisane v celici

Odgovor Napisal/-a admin »

Velikost datotek je dokaj misteriozna zadeva, saj MS vanjo pač shranjuje raznorazne stvar, predvsem pa na velikost vpliva zgodovina urejanja, saj si Excel zapomni, kaj ste delali. Toda vi ste vsekakor morali narediti še marsikaj drugega, da vam je datoteka zrasla na 25MB, to vam zagotavljam. Poskusite odpreti prazno datoteko in jo shranite. Potem, v prvih 3000 vrstic vpišite =A1+B1 in vdeli boste, da se velikost niti ne pribljiža 25MB. Kot rečeno vam vzroka ne morem povedati, lahko je marsikaj...

Kar pa se tiče drugega vprašanja, pa Excel nima vgrajene funkcije, ki bi vam povedala velikost datoteke, tako da je v tem primeru potrebno uporabiti VBA.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori