VBA - obrazec za vnos podatkov

Pomoč pri izdelavi makrov
Odgovori
wehar159
Prispevkov: 1
Pridružen: Ne Jul 12, 2020 9:29 pm

VBA - obrazec za vnos podatkov

Odgovor Napisal/-a wehar159 »

Pozdravljeni,
Imam željo narediti varianto obrazca za vnos podatkov na Listu1, podatki bi se vpisovali v tabelo na List2, kjer bi se nato tudi izvajale kalkulacije. Ko bi se podatki vnesli, bi se kliknilo na gumb Osveži, podatki bi se prenesli v tabelo in kalkulacija bi se izvedla. Ko gledam po tutorialih za VBA, je večinoma omenjen samo Input Form, ki pa meni nekako ne bi prišel v poštev. Predvsem kjer se mi zatakne je kako dopovedati makru, ki bi tekel v ozadju, da mora iti v novo vrstico.
Hvala za pomoč
Lp, Žiga
admin
Site Admin
Prispevkov: 3594
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: VBA - obrazec za vnos podatkov

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Tematiko sem prestavil pod področje VBA, kamor tudi spada.

Kar pa se tiče vprašanja pa je slednje seveda povsem presplošno, da bi vam lahko čisto konkretno pomagal; lahko pa vam odgovorim na postavljene dileme.

Omenjenega problema ne morete rešiti z vgrajenimi obrazci (tako kot je omenjeni InputBox), temveč morate napisati lasten obrazec in v njem izvajati kontrole, ki jih potrebujete. Nov obrazec v VBA naredite preprosto tako da se v VBA urejevalniku postavite v željeni delovni zvezek ter tam izvedete Insert / User form. S tem ste zvezku dodali nov obrazec in sedaj na ta obrazec nosite posamezne elemente, ki jih potrebujete.

Kar pa se tiče teka v ozadju pa tudi ne bo šlo in si stvar takisto predstavljate napačno. Makro – kot ste ga vi opisali – mora teči v ospredju in uporabnik vanj vpisuje oz. popravlja podatke. Ko izvede neko akcijo – recimo 'Potrdi' pa se podatki zapišejo na delovni list (v naslednjo vrstico) in obrazec se pripravi za nov vnos (pobriše) ali pa ga preprosto zaprete in ga uporabnik sam odpre, ko ga potrebuje.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori