Pozdravljeni,
Dobro bi bilo, da si izposodite kakšno knjigo o VAB programiranju (lahko tudi mojo

) in si tam preberete osnove, saj morate poznati osnove preden lahko gradite. Torej...
Jaz sem vam napisal proceduro, ki sprejme parameter in ta prameter je prva vrstica območja. Ker procedura sprejme parameter, je ne boste videli v seznamu makrov, saj so tam samo procedure, ki ne sprejemajo parametrov.
V računalništvu namreč poznamo funkcije in procedure. Na hitro povedano je razlika med prvimi in drugimi v tem, da funkcije vrnejo nek rezultat (klasična funkcija je npr. sin(x), ki vrne sinus kota x), procedure pa samo nekaj naredijo, nekaj izvedejo in ne vrnejo rezultata.
Funkcije in procedure seveda v večini primerov sprejmejo parametre s pomočjo katerih potem nekaj naredijo. Funkcije in procedure, ki ne sprejmejo parametrov so v manjšini (jih je zelo malo) in tisto, kar vi poznate pod besedico 'makro' je procedura, ki ne sprejme parametrov. In tu je torej že začatek vašega problema, ne morete napisati makra, ki naj bi nekaj naredil od X-te vrstice dalje, če mu te X-te vrstice ne podate…
In ravno to sem vam napisal jaz. Proceduro, ki vam podatke kopira iz enega na drug list od neke vrstice dalje.
Takšno proceduro izvedete tako do jo zapišete v okno
Immediate in pritisnete ENTER. To je to.
In tisto kar vi iščete je potem procedura, ki je v »kvazi programskem jeziku zapisana kot:
Koda: Izberi vse
TrenutnaVrstica = 1
Dokler nisi prišel do konca podatkov
Kopiraj TrenutnaVrstica
Obdelaj podatke
TrenutnaVrstica = TrenutnaVrstica + 5
Ponavljaj
Seveda pa, da bi to razumeli in znali napisati potrebujete osnove programiranja in slednje dobite ali v knjigah (jih je veliko v slovenščini) ali na spletnih tečajih, ki pa so večinoma v angleščini.