Predmet - objekt

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
dragopre
Prispevkov: 85
Pridružen: To Dec 11, 2012 11:46 pm

Predmet - objekt

Odgovor Napisal/-a dragopre »

Pozdravljeni
Danes imam dve vprašanji.

Prvič: Počasno odpiranje VBA. Razvijam en zvezek, ki ima veliko VBA kode. Pri testu pogosto zaprem zvezek (in VBA) in ga ponovno odprem. Pri tem je odpiranje VBA vedno počasnejše. Ko ponovno zaženem računalnik se stanje normalizira. Očitno se nekje nekaj »nalaga«. Se da to preprečit?

Drugič: Za delo z zvezkom sem si zamislil navodila na naslednji način: Dodal sem obliko kvadrat »Navodilo« ( večjih dimenzij) in vanj napisal navodilo. Z drugim gumbom potem kvadrat »Navodilo« postavljam v vidno polje oziroma umikam izven vidnega polja.
Potem sem poskusil kopirati besedilo iz Word-a v Excel. Zgodi se sledeče:
- Če kopiram v celico (izberem celico in kopiram) se besedilo prenese v več vrstic v več stolpcih ( glede na oblikovanje v Wordu – vrstice, Tab )
- Če pa izberem obliko (v mojem primeru kvadrat »Navodilo«) kopiranje pripravi novo obliko pravzaprav objekt, ki vsebuje vso vsebino vključno z oblikovanjem iz Worda. Z oblikovanjem tega predmeta (desni klik / Predmet-Dokument / Open) se lahko preselim v Word in urejam vsebino. Super, samo, da tega ne razumem najbolje. Verjetno ste že kaj napisali o tej temi.

Lep pozdrav, Drago
admin
Site Admin
Prispevkov: 3594
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: Predmet - objekt

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,
dragopre napisal/-a: To Apr 06, 2021 8:44 am Pozdravljeni
Danes imam dve vprašanji.
Drugič prosim za vsako vprašanje odprite novo tematiko in jo ustrezno poimenujte, saj tako potem tudi drugi lažje najdejo odgovore.
dragopre napisal/-a: To Apr 06, 2021 8:44 am Prvič: Počasno odpiranje VBA. Razvijam en zvezek, ki ima veliko VBA kode. Pri testu pogosto zaprem zvezek (in VBA) in ga ponovno odprem. Pri tem je odpiranje VBA vedno počasnejše. Ko ponovno zaženem računalnik se stanje normalizira. Očitno se nekje nekaj »nalaga«. Se da to preprečit?
Tu vam - na žalost - ne morem absolutno nič pomagati, saj ne vem kaj počnete. Excel kot takšen z VBA nima nobenih težav, tudi VBA sam zase ne dela nič, kar pomeni da imate neke težave z vašo konkretno programsko kodo.
dragopre napisal/-a: To Apr 06, 2021 8:44 am Drugič: Za delo z zvezkom sem si zamislil navodila na naslednji način: Dodal sem obliko kvadrat »Navodilo« ( večjih dimenzij) in vanj napisal navodilo. Z drugim gumbom potem kvadrat »Navodilo« postavljam v vidno polje oziroma umikam izven vidnega polja.
Potem sem poskusil kopirati besedilo iz Word-a v Excel. Zgodi se sledeče:
- Če kopiram v celico (izberem celico in kopiram) se besedilo prenese v več vrstic v več stolpcih ( glede na oblikovanje v Wordu – vrstice, Tab )
Če kopirate besedilo v Excel, bo slednji vedno poiskal znake za tabulator in posamezne elemente med tabulatorji kopiral v celice desno. V kolikor naleti na novo vrstico pa v celice spodaj.

Če želite celotno besedilo (neglede na tabulatorje in nove vrstice) v eni celici, potem besedilo kopirajte v vnosno vrstico zgoraj v Excelu. Torej ne kopirajte v celico, temveč se v celico postavite in besedilo kopirajte v vnosno vrstico zgoraj.
dragopre napisal/-a: To Apr 06, 2021 8:44 am - Če pa izberem obliko (v mojem primeru kvadrat »Navodilo«) kopiranje pripravi novo obliko pravzaprav objekt, ki vsebuje vso vsebino vključno z oblikovanjem iz Worda. Z oblikovanjem tega predmeta (desni klik / Predmet-Dokument / Open) se lahko preselim v Word in urejam vsebino. Super, samo, da tega ne razumem najbolje.
Ne vem, česa ne razumete oz. kaj naj vam razložim. Excel namreč odpre novo obliko, nov objekt, enako kot bi ga odprli/naredili vi. Tudi ta objekt lahko kontrolirate iz VBA kode, enako kot vašega (torej tistega, ki ste ga ročno ustvarili). Glede na vaš opis je to namreč natanko tisto, kar potrebujete oz. iščete.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori