funkcija countif

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
mirator
Prispevkov: 5
Pridružen: So Avg 29, 2020 5:25 pm

funkcija countif

Odgovor Napisal/-a mirator »

Problem sem sicer že izpostavil na nekem drugem forumu pa tudi obvestil MS. Odgovor MS je bil, da gre za sitemsko napako in bo odpravljena s kakšno posodobitvijo. Zaenkrat še nisem opazil popravka, zato bom probem predočil še tu.
Gre za funkcijo countif, ki ne razlikuje parov 1-x in x-20. Pri tem je 0 < x < 13. N.pr. če imam v nekem stolpcu par 1-1 in 1-10, mi countif pri pogoju 1-1 ali 1-10, namesto 1 vrne 2. Če pa je v paru namesto pomišljaja podčrtaj ali presledek, pa je rezultat pravilen.
Verjamem, da bo ta informacija koristna za marsikoga.
admin
Site Admin
Prispevkov: 3594
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: funkcija countif

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,
mirator napisal/-a: So Sep 26, 2020 3:14 pm Problem sem sicer že izpostavil na nekem drugem forumu
Da, to vprašanje ste pred nekaj časa postavili na slo-tech forumu in tam vam nisem odgovarjal, saj so vam - če se pravilno spomnil - povedali rešitev.
Rešitev je v še enem stolpcu, kjer minus(-) zamenjajte z nekim drugim znakom, ki se sicer ne pojavi med vašimi podatki in potem iščite po tistem stolpcu.

Če torej namesto '-' uporabite x boste dobili 1x1, 1x10, 10x1... in vse bo delovalo pravilno. Druge rešitve preprosto ni!
mirator napisal/-a: So Sep 26, 2020 3:14 pm ...da gre za sitemsko napako in bo odpravljena s kakšno posodobitvijo...
To pa na žalost ni res in tega ne bodo nikoli odpravili - kar vrjemite mi! Ne gre za napako, sploh pa ne "sistemsko" napako, temveč gre za način delovanja Excela. Takšnih "nelogičnosti" kar mrgoli po Excelu in tudi mnoge resne študije so padle zaradi "napačne uporabe" Excela.

Tu ne gre toliko za napačno uporabo, kot za dejstvo, da želi biti Excel prijazen do uporabnika in mu pomagati, ter pri tem predvidevati kaj misli uporabnik! Tega ne bodo spremenili, saj tvegajo da bi obstoječe Excelove datoteke delovale napačno!

Edina rešitev je, da povsem prekinejo s preteklostjo, vržejo ven vso "kvazi pamet" in nehajo predvidevati "kaj je uporabnik mislil". Seveda pa bi s tem naredili 2 verziji Excela in tega ne bodo naredili!

Ko vi v Excel vpišete 1-1, bo Excel predvideval, da ste vpisali datum in zapisal 1.januar. To je vaša težava in tu se tudi skriva "formula", ki ste jo našli... x<13... zakaj?... Ker je mesecev samo 12 ;)

Torej to ni sistemska napaka, sploh ni napaka! Temu rečemo: "It's not a bug, it's a feature!".

Ah sem se razpisal. Reči pa sem vam želel samo:
  • Uporabite drugi znak in ne minus - če tega ne morete, naredite novo kolono, kjer zamenjajte '-' z drugim znakom (uporabite funkcijo SUBSTITUTE)
  • Pozabite, kaj je rekel nekdo v MS-u. MS tega ne bo spremenil in ne čakajte na "to spremembo"
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
mirator
Prispevkov: 5
Pridružen: So Avg 29, 2020 5:25 pm

Re: funkcija countif

Odgovor Napisal/-a mirator »

Da sem problem obelodanil tudi na tem forumu, je samo zato, da bi čimveč uporabnikov excela, na to opozoril. Strinjam se, da je razlog v tem, da excel takšen zapis razume kot datum in da MS prav gotovo tega ne bo popravljal. Lahko pa bi pri razlagi funkcije countif, bilo opozorilo.
Sem pa tudi jaz zapisal, da se minus nadomesti s podčrtajem ali preprosto s presledkom.
mirator
Prispevkov: 5
Pridružen: So Avg 29, 2020 5:25 pm

Re: funkcija countif

Odgovor Napisal/-a mirator »

No, pa je moje opozorilo vseeno padlo na plodna tla. Z današnjo posodobitvijo office-a sem opazil, da sedaj funkcija countif razlikuje tudi te pare s pomišljajem.
admin
Site Admin
Prispevkov: 3594
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: funkcija countif

Odgovor Napisal/-a admin »

No, to je pa lepo slišati. Me je MS zelo presenetil in se malo bojim da niso zaradi te rešitve spet podrli kaj drugega :(
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori