Pomoč

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
Leilla

Pomoč

Odgovor Napisal/-a Leilla »

Pozdravljeni!

Mene pa zanima ali je možno v excelu narediti v celicah, da se ob kliku z miško na celico izpiše x oz. kljukica? Npr. Postavljeno bi bilo vprašanje in še dva stolpca DA ter NE. Ne bi hotela da bi se vedno moralo izpisovati da in ne, ampak da bi ob kliku z miško na celico v stolpcu Da avtomatsko naredi kljukica, v primeru klika z miško na celico v stolpcu NE pa križec.
Vem, da excel premore veliko in še več, pa sem upala, da je tudi kaj takšnega izvedljivo, zato lepo prosim za kakšen nasvet :)

LP,
LeillaS
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

To kar želite je najlažje rešljivo z izbornim gumbom. Excel ima tudi seznam različnih kontrol, ki jih lahko postavite na list. Ena izmed njih je izbirno polje. Najdete ga na orodni vrstici 'Orodjarna kontrolnikov'.Ikona, ki ga predstavlja je kljukica in reče se mu 'Potrditveno polje'. Preprosto ga z miško prenesite na list in preizkusite.

Ko vam bo to uspelo pa bova šla dalje z navodili.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Leilla

Pozdravljeni.
Super ste, prvi korak mi je že uspel in kljukice funkcionirajo :)
V pričakovanju vaših nadaljnih napotkov se vam že vnaprej iskreno zahvaljujem :)

Lp,
LeillaS
admin
Site Admin

Dobro, vse kar je potrebno še sedaj storiti je te kljukice zvezati s celicami. Torej če uporabnik izbere kljukico se bo v neko celico, ki jo določite vpisalo 'TRUE', če pa kljukico pobriše, pa 'FALSE' - to je natanko tisto kar vi potrebujete.

Če se je uporabnik torej strinjal z anktenim vprašanjem potem v tisti celici piše TRUE, sicer FALSE.

Na vsaki izmed kljukic izvedite sledeče:
  1. Kliknite jo z desnim miškinim gumbom in odpre se hitri menu.
  2. V menuju izberite opcijo Lastnosti in odpre se novo okno z lastnostmi gumba.
  3. Med lastnostmi poiščite lastnost LinkedCell in tja vpišite celico, npr F12
Prvemu gumbu torej določite celico F1, drugemu F2, tretjemu F3... To je vse.

PS: Če izbran stolpec skrijete ga uporabnik ne bo videl (videl bo le kljukice), vi pa boste do vseh podatkov vseeno preprosto dostopali ;)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Leilla

Hvala za nasvet, sem poskusila sicer mi je uspelo, ampak torej v tem primeru sploh nista potrebna stolpec DA in NE, ampak je dovolj samo eden (vsem viden) ...bom preuredila.
A je drugače sploh možno označevati ob kliku z miško na celico še s kakšnim drugim simbolom, razen kljukice?

Hvala še enkrat,
ln
LeillaS
admin
Site Admin

Leilla napisal/-a:A je drugače sploh možno označevati ob kliku z miško na celico še s kakšnim drugim simbolom, razen kljukice?
V grafičnih uporabniških vmesnikih je za te namene vedno uporabljena omenjena kontrola in so je tudi uporabniki zato navajeni.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori