sklic na določen stolpec

Pomoč pri delu z MS Excelom
Odgovori
Toda

sklic na določen stolpec

Odgovor Napisal/-a Toda »

Pozdravljeni,

Iz drugega programa v excel kopiram tabelo. Žal se zaporedje stolpcev v drugem programu spreminjajo in tako se mi vedno znova podirajo tudi funkcije v excelu, ki jih imam na drugem listu za pregled podatkov (npr. sumif(A:A;"01";C:C), po kopiranju podatkov ni več prava, ker se vrednost "o1" po novem nahaja v stolpcu D.

Ali obstaja funkcija ali drug način, da bi se sklicevala na naslov stolpca (se pravi, da bi bilo potem kopirano zaporedje nepomembno) in ne na konkretni stolpec.

Hvala za odgovor.
M
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

Ne direktno se na naslov nekega stolpca ne morete sklicevati. Lahko si stvar malce zakomplicirate in najprej s funkcijo HLOOKUP najdete pozicijo iskanega stolpca znotraj stolpcev in se potem nanj skicujete s funkcijo OFFSET.

Lahko pa stolpcem daste neka govoreča imena in ko dobite nove podatke samo redefinirate ta imena. Npr. Stolpec D poimenujete CENE in ko dobite nove podatke pač stolpec E poimenujete CENE, v formulah pa se pač sklicujete na ime CENE. Za podrobnosti si poglejte tale nasvet
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Toda

Odgovor Napisal/-a Toda »

Mi lahko, prosim, malo bolj natančno pojasnite možnost s funkcijama hlookup in Offset. Namreč ni mi jasno kako naj si pomagam s funkcijo hlookup, ki vrne vrednost, funkcija offset pa (če jo prav razumem) potrebuje kot referenco sklic na določeno celico.

Hvala
admin
Site Admin

Odgovor Napisal/-a admin »

:oops: Moja napaka... Mislil sem Match in Offset, kot je razloženo v tejle tematiki
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori