..|| Blog || Produkti/Storitve || MExcel || MDodatki || 300 nasvetov ||..

SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

Podatki o programski kodi povezani z izdajo davčnih računov v SLO

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a janez_primicki » To dec 01, 2015 10:41 am

Hvala. Uspelo. TaxCA sem imel v osebnih certifikatih namesto v zaupanja vrednih overiteljih. Zdaj deluje.
janez_primicki
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Ne nov 15, 2015 5:41 pm



Matjazev.NET
 

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a tomikace » Če dec 03, 2015 11:44 am

Pozdravljeni

Imam težavo
Program javlja, da ne najde certifikata, čeprav je ta nameščen v osebnem storu

SLOTaxCmdLine.exe -i "racun.xml" -o "racun_out.xml" -s 7d3f247683f6ccbe -q "racun.jpg" -e TEST
Ne najdem digitalnega potrdila / Can't find certificate
tomikace
 
Prispevkov: 4
Pridružen: Če dec 03, 2015 11:02 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a admin » Če dec 03, 2015 11:59 am

Pozdravljeni,

Možne opcije, ki jih vidim:
  1. Če je certifikat nameščen v osebni shrambi, program pa certifikata ne najde, mogoče program teče pod drugim uporabniškim imenom
  2. Pri parametru -s ste se mogoče zmotili v serijski številki
  3. Mogoče ne uporabljate zadnje verzije SloTaxService.DLL-a (zadnja verzija ima številko 1.1.335)

Lahko pa za test iz iste mape oz. iz istega CMD okna poženete grafični program, ki ga najdete na GitHub-u in va,m izlista vse FURS-ove certifikate, ki jih najde na računalniku (tako v osebni, kot v javni shrambi in tudi testne oz. javne).

Sicer pa težko rečem, kaj bi lahko bilo. Mogoče nimate pravilno instaliranega certifikata?
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a mips » Če dec 03, 2015 12:24 pm

Jaz imam podobno težavo:

Uporabljam WinService, vendar ga ne morem startati.
Če poženem grafični program, mi ne najde certifikatov, čeprav jih v IE vidim (tudi MMC.... jih pokaže)

lp, Miloš
mips
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Če dec 03, 2015 9:58 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a WinXP » Če dec 03, 2015 12:34 pm

Včasih pomaga, če izbrišemo ta certifikat iz vseh lokacij Personal>Certificates (Current User in Local Computer) in ga ponovno namestimo. Priporočam, da poženete CMD in MMC po navodilih nekaj odgovorov nazaj v tej isti niti in prikažete certikate za Current User in Local Computer. Preverite, če se nahaja notri in ga izbrišite iz ene in/ali druge lokacije. Nato ga znova namestite. Mislim, da ima tudi vpliv pri uvozu certifikata ali mi izberemo "Personal" storage ali pustimo kar predlaga po defaultu.
WinXP
 
Prispevkov: 10
Pridružen: Po nov 16, 2015 10:26 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a admin » Če dec 03, 2015 12:45 pm

Pozdravljeni,

To pomeni, da certifikatov nimate pravilno instaliranih. Problem, ki ga imate je po vsej verjetnosti povezan z dejstvom, da se ob instalaciji FURS-ovega certifikata v sistem instalirata DVA certifikata in oba se morata instalirati na pravo mesto.

Eden je vaš osebni in gre v osebno mapo certifikatov (torej v osebno mapo uporabnika ali osebno mapo računalnika), drug certifikat pa mora iti v mapo zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil. Enako težavo je imel uporabnik janez_primicki. V glavnem certifikat je potrebno instalirati tako da sprejmete ponujene mape in ne izbirate mape sami!

Ob tem je potrebno poudariti, da to nikakor ni problem programov SLOTax..., temveč napaka instalcije certifikatov. Lahko pa uporabite prepost "lakmusov papir". Doklep grafični program ne izpiše seznama certifikatov, slednji v računalniku niso pravilno nameščeni! Ko jeh grafični program izlista potem pa ste na pravi poti, da bodo stvari delovale.

Pripravil sem dve sliki, kjer je lepo vidno, o čem govorim.

Na prvi sliki, je vidno, da mora biti certifikat na katerega se skljicujete (davčna, serijska) instaliran v mapi Osebnih potrdil

Na drugi sliki, pa je vidno, da mora biti FURSOV korenski certifikat instaliran med zaupanja vrednimi overitelji korenskih potrdil.

Vendar pozor! Vi vedno instalirate SMO IN IZKLJUČNO certifikat, ki ga dobite od furs-a in tisti certifikat (ena datoteka) instalira OBA certifikata v PRAVILNE mape!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a mips » Če dec 03, 2015 1:17 pm

Ko FURSov certifikat dvkokliknem se mi pojavi NEXUS personal in Import a Token. Ta postopek doda certifikat na kartico/usb ključ. Potem ga SloTaxGUI vidi, vendar ne more vzpostaviti seje.

Če pa ga na roko uvozim v IE (orodja,možnosti,vsebina,potrdila,uvoz) pa mi oba certifikata uvozi v osebno (IE vidi mojega, TaxCA pa ne) v MMC pa vidim oba certifikata v isti shrambi(Curent User/Osebna), vendar certifikata SloTaxGUI ne vidi nobenega.

lp Miloš
mips
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Če dec 03, 2015 9:58 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a admin » Če dec 03, 2015 1:24 pm

In to je to, to je problem, ki ga imate.

V prejšnjem prispevku sem pokazal, kam mora kateri del certifikata. Oba ne smeta biti v personal folder, ker to ni pravilno!
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a mips » Če dec 03, 2015 1:28 pm

Kako pa dosežeš, da se oba certifikata naložita v pravilne mape?

lp Miloš
mips
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Če dec 03, 2015 9:58 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a mips » Če dec 03, 2015 1:41 pm

Sedaj sem certifikat uvozil v IE (orodja,možnosti,vsebina,potrdila,uvoz),
nato sem z MMC prestavil v shrambo 'Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil'
Sedaj mi SloTaxGUI vidi moj certifikat
Pri Echo povezavi na FURS pa javi: The request was aborted: Could not create SSL/TLS secure Chanel.
WinService se mi še vedno ne zažene.

lp miloš
mips
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Če dec 03, 2015 9:58 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a admin » Če dec 03, 2015 1:44 pm

Pozdravljeni,

Bom pripravil dokument, v katerem bom prikazal, kako se certifikati instalirajo.

Kar se tiče ECHO metode, po vsej verjetnosti poskušate poslati datoteko s prodikcijskim certifikatom na testni FURS strežnik ali obratno!

Kar se tiče WinService morate pogledati v Event Log in povedati, kaj piše v napakah oz. zakaj bi se storitev ne zagnala.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a WinXP » Če dec 03, 2015 1:48 pm

To se zgodi avtomatsko, ko ga uvoziš oz. instaliraš. Važno je, ko se ti v zadnjem koraku pojavi dialog "Security Warning", ki te vpraša ali želiš namestiti certikat "TaxCA" oz. "Tax CA Test" (nadrejeni korenski certikat), da izbereš "Yes". Ta se namesti v "Trusted Root Certification Authorities > Certificates" in mora biti viden v tem storage-u. Če ni potem pomeni, da smo izbrali "No" ob namestitive našega certifikata. Seveda pazimo, katerim certifikatom zaupamo!
WinXP
 
Prispevkov: 10
Pridružen: Po nov 16, 2015 10:26 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a mips » Če dec 03, 2015 2:06 pm

Ko sem popravil Tip (Test->Produkcija) je ECHO začel delovati.

WinService pa se mi še vedno ne starta.
Net start "Slovenian Tax" mi vrne napako: '..could not be started'
Če service zaženem ročno, v upravitelju, pa pravi da se je service zagnal in nato zaustavil.

lp miloš
mips
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Če dec 03, 2015 9:58 am

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a admin » Če dec 03, 2015 2:27 pm

Pozdavljeni,

Še vedno niste napisali kaj piše v napakah (Event Viewer), vendar glede na vse vaše težave z instalacijo certifikatov sklepam, da imate certifikat instaliran na nivoju uporabnika, WinService pa teče z uporabnikom LocalService in seveda tega certifikata ne vidi.

Ali se še malce potrudite sami in certifikat odstranite iz osebne shrambe, ter ga instalirate v shrambo računalnika (certifikat ne sme biti instaliran 2x!) ali pa počakate do večera oz. popoldneva, ko bom pripravil dokument, kjer bom korak po korak pokazal, kako instalirati certifikat.

Prosim pa tudi, da za nadaljevanje odprete novo tematiko, saj tole kar sprašujete vi nima več zveze z obstoječo tematiko in potem nekdo ki bere probleme in rešitve ne more vedeti kaj kje je. Ta tematika je bila namenjena problemu dostopa do produkcijskega okolja in ta problem je sedaj že rešen. Vi pa imate čisto osnovne težave, saj ne uspete pravilno zagnati storitve.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
admin
Site Admin
 
Prispevkov: 3537
Pridružen: Sr jul 20, 2005 10:06 pm

Re: SloTaxCmdLine ne najde produkcijskega certifikata

OdgovorNapisal/-a mips » Če dec 03, 2015 2:45 pm

Bom počakal z certifikati do jutri, danes tako moram zaklučiti.

lp Miloš
mips
 
Prispevkov: 13
Pridružen: Če dec 03, 2015 9:58 am

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na SloTax - Davčne blagajne v Sloveniji

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron