zdruzevanje tabel

Vse o Excelovem dodatku MExcel
Odgovori
tanja1978
Prispevkov: 2
Pridružen: To Maj 08, 2012 2:48 pm

zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a tanja1978 »

Zivjo,
imam tezave z zdruzevanjem tabel in sicer bi rada zdruzila 2 tabeli, v katerih je v vsaki 84 stolpcev in 46 vrstic, vrednosti pa so v obeh enako razporejene, le razlicne so, torej vsaka vrednost iz prve tabele ima prirejeno vrednost tudi v drugi tabeli (to je na istih mestih 2 razlicni meritvi). Nekako bi potem ven rada dobila tabelo z 2 stolpcoma: 1 stolpec vsebuje vrednosti iz prve tabele, 2 pa prirejene vrednosti iz 2 tabele.
Hvala vnaprej za odgovor.
Tanja
admin
Site Admin
Prispevkov: 3571
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

V obeh tabelah morate imeti nek "ključ" po katerem združujete posamezne vrstice obeh tabel. Ta ključ je lahko ena sama kolona ali pa več kolon skupaj, ki edinstveno določijo vrstico. V tem primeru izberete orodje za združevanje tabel in obe tabeli združite. V kolikor pa v tabelah ne obstaja edinstven ključ, pa vam MExcel ne more pomagati.

Glede na vaše vprašanje je možno, da vi že imate podatke urejene tako da vsaka vrstica v tabeli1 spada k ustrezni vrstici v tabeli2. V tem primeru pa vam MExcel ne more nič pomagati. Preprosto morate podatke ene tabele prekopirati k podatkom druge tabele in potem ročno premetati stolpce.

Seveda pa se lahko znajdete in uporabite formule. Za rešitev potrebujete samo formulo OFFSET, ki vam glede na neko celico vrne vsebino druge celice, ki je od osnovne oddaljena z podano količino vrstic in kolon. Torej:

Funkcija

Koda: Izberi vse

=OFFSET(A1;1;3)
vam bi vrnila vsebino celice D2 (eno vrstico navzdol in 3 kolone desno!).

Če imate vi eno tabelo na listu 'Tabela1', drugo pa na listu 'Tabela2', in se obe tabeli začneta v celici A1, potem dobite tisto kar želite, če

Koda: Izberi vse

V A1 vpišete: =OFFSET(Tabela1!$A$1;ROW()-1;INT(COLUMN()+1)/2-1)
V B1 vpišete: =OFFSET(Tabela2!$A$1;ROW()-1;INT(COLUMN()+1)/2-1)
In obe formuli kopirate navzdol

Potem pa samo kopirate oba stolpca desno... To je vse :)
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
tanja1978
Prispevkov: 2
Pridružen: To Maj 08, 2012 2:48 pm

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a tanja1978 »

Hvala 1000x, ste mi olajsali delo.
Lp
Tanja
anzes1
Prispevkov: 7
Pridružen: Pe Dec 12, 2014 10:36 am

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a anzes1 »

Težavo imam pri združevanju 2 tabel.
Združijem podatke kot besedilo.
Vedno mi javi napako Neznana napaka. Poglej v LOG datoteko.

Prosim za pomoč (ne vem niti kje se LOG datoteka nahaja).

Zanimivo je, da po enem od stolpcev v osnovni datoteki lahko združujem, po drugem ne.
admin
Site Admin
Prispevkov: 3571
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Sklepam, da za združevanje tabel uporabljate MExcel? V tem primeru se LOG datoteka nahaja v mapi, kamor ste MExcel instalirali. In brez podrobnejšega opisa napake vam seveda ne bom mogel nikakor pomagati....
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
anzes1
Prispevkov: 7
Pridružen: Pe Dec 12, 2014 10:36 am

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a anzes1 »

Mapa log je prazna, obstajata pa 2 datoteki log.dll in log4net.dll.
Katera je prava?
admin
Site Admin
Prispevkov: 3571
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Nobena izmed njiju. Log datoteka (z napakami) se nahaja v podmapi LOG.
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
anzes1
Prispevkov: 7
Pridružen: Pe Dec 12, 2014 10:36 am

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a anzes1 »

Mapa log je pa prazna.
admin
Site Admin
Prispevkov: 3571
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Res je. Mapa je prazna, saj je beleženje izključeno. Ker za delo na programu Mexcel nimam časa, beleženja preko uporabniškega vmesnika trenutno še ne morete vključiti, zato morate to narediti ročno.

Zaprite Excel!

V mapi s programom Mexcel boste našli tudi datoteko Settings.config. Odprite jo v notepad-u in njeno vsebino zamenjajte z:

Koda: Izberi vse

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
<settings>
  <log4net>
    <appender name="debugWindow" type="log4net.Appender.TraceAppender">
      <layout type="log4net.Layout.PatternLayout">
        <conversionPattern value="(LOGGER) %-5p %d [%t] %c %m%n"/>
      </layout>
    </appender>
		<appender name="FileAppender" type="log4net.Appender.FileAppender">
			<file value="log/log-file.txt" />
			<appendToFile value="true" />
			<layout type="log4net.Layout.PatternLayout">
        <conversionPattern value="%date [%thread] %-5level %logger [%property{NDC}] - %message%newline" />
			</layout>
		</appender>		
    <root>
      <level value='INFO' />
      <appender-ref ref='debugWindow' />
			<appender-ref ref='FileAppender' />
    </root>
  </log4net>

  <hibernate-configuration xmlns='urn:nhibernate-configuration-2.2'>
    <session-factory>
      <property name='connection.driver_class'>NHibernate.Driver.SQLite20Driver</property>
      <property name='connection.connection_string'>Data Source=[*DB_PATH*]mexcel.db;Version=3;</property>
      <property name='dialect'>NHibernate.Dialect.SQLiteDialect</property>
      <property name='show_sql'>true</property>
    </session-factory>
  </hibernate-configuration>

  <translator>
    <echo test='0' />
  </translator>
</settings>
Sedaj Odprite Excel in poženite čarovnika za združevanje. V podmapi LOG vam bo nastala datoteka, katere vsebino prilepite v forum ali pošljite na "info na matjazev.net".
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
simonca
Prispevkov: 1
Pridružen: Če Feb 22, 2018 10:59 am

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a simonca »

Pozdravjeni, imam vprašanje glede tabel v excelu.
Na enem listu imam več velikih tabel, ali je možno da bi na drsnem traku imela označeno kje je katera tabela, tako da bi samo s klikom skočilo na doloceno? Da ni potrebno vrteti.
Hvala za odgovor
admin
Site Admin
Prispevkov: 3571
Pridružen: Sr Jul 20, 2005 10:06 pm

Re: zdruzevanje tabel

Odgovor Napisal/-a admin »

Pozdravljeni,

Opomba: To je splošno vprašanje o Excelu in spada pod rubriko Excel!

Kar pa se tiče konkretnega odgovora na vaše vprašanje, pa moram reči, da Excel česa podobnega nima. Najlažje in najhitreje se med tabelami na listu sprehajate s pomočjo tipkovnice, kot je opisano v tem nasvetu:
lp,
Matjaž Prtenjak
Administrator
Odgovori